woensdag 20 juli 2011

FINNAIR NEEMT HET VOORTOUW IN VLIEGEN OP BIOBRANDSTOF

Brussel, 20 juli 2011 – Finnair zet zich al decennialang in voor duurzame ontwikkeling. En nu is de tijd gekomen om de volgende grote stap te maken in duurzaam vliegen. Volgende week plant Finnair haar eerste vluchten op biobrandstof, vanaf Amsterdam en Helsinki. Het zullen de langste
commerciële vluchten op biobrandstof ooit zijn.
“Wij willen baanbrekend te werk gaan bij de ontwikkeling van duurzaam vliegen. De milieu-impact van het vliegen wordt vooral bepaald door de uitstoot van de motoren. Investeren in onderzoek naar alternatieve brandstoffen is dus een logische manier om de schade aan het milieu te beperken”, aldus Kati Ihamäki, VP Sustainable Development bij Finnair.
Biobrandstoffen zijn brandstoffen die worden gewonnen uit hernieuwbare organische grondstoffen.
De planten die voor de productie van biobrandstoffen gebruikt worden, absorberen CO2, dat bij verbranding weer vrijkomt in de atmosfeer.
Voor permanent gebruik wil Finnair slechts overstappen op een alternatieve biobrandstof die sociaal,ecologisch en economisch duurzaam is. Zo moet de kweek van de biomassa die wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof de uitstoot van broeikasgassen significant verlagen en mag ze geen
negatieve effecten hebben op de voedselproductie, noch leiden tot de afname van biodiversiteit of een toename van de ontbossing.
Voor de eerste vlucht gebruikt Finnair biobrandstof op basis van door SkyNRG geleverde, gerecyclede plantaardige olie (gebruikte bakolie), in een samenstelling van 50% biobrandstof en 50% gewone kerosine. Finnair en SkyNRG hebben een overeenkomst gesloten waarbij ze gaan samenwerken aan
een structurele toeleveringsketen. Beide partijen zijn er immers vast van overtuigd dat luchtvaartmaatschappijen door het aanbieden van ‘groene vluchten’ kunnen bijdragen aan een snellere ontwikkeling van duurzame en betaalbare brandstoffen voor de luchtvaart. Hiermee zou de uitstoot van de luchtvaart op de lange termijn mogelijk met 80% gereduceerd kunnen worden. In deze fase is het de bedoeling dat Finnair ten minste drie vluchten tussen Amsterdam en Helsinki uitvoert met dit mengsel van 50% biobrandstof in beide motoren. Bijtanken gebeurt op Amsterdam Airport Schiphol.
Over Finnair
De oprichting in 1923 maakt Finnair tot een van de meest ervaren luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vanuit Helsinki omvat het routenetwerk meer dan 48 internationale bestemmingen. In haar thuisland vliegt Finnair
naar 12 bestemmingen. De vloot bestaat uit 63 toestellen. De maatschappij maakt deel uit van de oneworld alliantie, het samenwerkingsverband van 11 luchtvaart-maatschappijen. De dienstregeling en het routenetwerk van Finnair vindt men op www.finnair.com.

vrijdag 1 juli 2011

Blaarmeersen Gent

Nieuw avontuurlijk bos in de Blaarmeersen

Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen beschikt al jaren over een leuk en attractief speelterrein. Het aansluitende bos werd nu geïntegreerd in de speelzone met een avontuurlijke klim- en klauteromloop, met klimrotsen en een volwaardig parcours voor teambuilding. In het najaar vervolledigen de Gentse Sportdienst en
Groendienst het geheel met een hoogteparcours zodat het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen er opnieuw een belangrijke attractiepool bij heeft voor zowel kinderen, scholen, bedrijven als volwassenen.

Concept
Voor de ontwikkeling van die zone, werd een conceptnota opgesteld die de verschillende potenties en wensen voor natuur, sport en recreatie oplijst. Uiteindelijk resulteerde dit in een duidelijke visie: een ontwikkeling naar een meer actieve vorm van recreatie en sportbeoefening voor kinderen en volwassenen is mogelijk, op voorwaarde dat ze maximaal geïntegreerd wordt in het bestaande, waardevolle natuurlijk kader.

Bospoorten rond een junglepad
Vanuit dat concept ontstond de idee om te werken met een viertal bospoorten op de natuurlijke toegangswegen tot het bos. Die bospoorten zijn heel kleurrijk, speels, attractief en uitnodigend. Langs die poorten komen de kinderen in het bos en kunnen ze via een uitgebreid netwerk van diverse klim- en klautertoestellen een heuse ontdekkingstocht door het bos maken.



Klimrotsen
Vlak achter het bestaande speelterrein ligt nu een klimzone met heel natuurlijk ogende rotsen (boulders). Die rotsen zijn maximaal drie meter hoog en uitgerust met de nodige handgrepen. Hierop kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht. Het is niet alleen de bedoeling op de rots te klimmen maar ook rond de rots, wat de moeilijkheidsgraad en aantrekkingskracht verhoogt. De hele zone heeft een valdempende ondergrond. Tussen enkele rotsen is ook een route met stalen kabels, een zogenaamde ‘via ferrata’, geïnstalleerd zodat men hier ook de basistechnieken voor het gebruik van een klimgordel kan aanleren.

Teambuilding
Het parcours voor teambuilding is ingeplant aan de bosrand. Het bestaat uit een combinatie van diverse hindernissen die de groepsleden kunnen overwinnen door nauwe samenwerking. De hoogte van de verschillende onderdelen kan worden aangepast aan de gewenste moeilijkheidsgraad, zodat een heel ruime doelgroep er terecht kan. Ook hier is een valdempende ondergrond aangebracht om een maximale veiligheid te garanderen.

Opruiming fietsen aan Station St. Pieters

Grote ontruiming fietsen aan station vanaf 6 juli 2011

Het Maria Hendrikaplein (voorplein station Gent Sint-Pieters) wordt volledig fietsvrij gemaakt vanaf woensdag 6 juli 2011. Tot het einde van de Gentse Feesten mogen er geen fietsen gestald worden.
Naar jaarlijkse gewoonte wordt het Maria Hendrikaplein volledig fietsvrij gemaakt. Alle fietsenstallingen worden verwijderd, maar ook iedere geparkeerde fiets die er rond staat wordt verwijderd. De ontruiming vindt plaats op woensdag 6 en donderdag 7 juli 2011. Vanaf dan zijn er geen rekken meer beschikbaar op het plein tot aan het einde van de Gentse Feesten (dinsdag 26 juli). Fietsen mogen ook niet los of tegen een boom gestald worden.

Het Fietsendepot van de Stad Gent vraagt dan ook dat pendelaars, bewoners en bezoekers hun fiets tijdelijk elders stallen. Mensen die op vakantie vertrekken zoeken best ook een andere vakantiestek voor hun fiets.
Ondanks de uitgebreide communicatie met stuurlabels, informatieborden, het elektronische infobord in het station en zelfs persoonlijk advies, laten vele fietsers zich toch verrassen.

Ontruimde fietsen kunnen na de Gentse Feesten opgehaald worden bij:
Het Fietsendepot van de Stad Gent, Academiestraat 6, 9000 Gent
Openingsuren: maandag van 17 tot 19 uur, woensdag van 14 tot 16 uur, donderdag van 16 tot 18 uur en vrijdag van 12 tot 14 uur.