maandag 13 juli 2015

Interview De Streekkrant: Alexander Vercamer


1e gedeputeerde ALEXANDER VERCAMER

‘Mijn vrouw heeft me ooit ontvoerd naar Benidorm’

GENT Voor Alexander Vercamer (64) wordt 2015 een gran cru jaar. Hij is 30 jaar gedeputeerde en meteen de langst in functie zijnde gedeputeerde van de provincie Oost Vlaanderen. Een dubbel jubileum dus wij gingen hem alvast feliciteren.
In 1981 stelde hij zich voor het eerst kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen. Hij raakte meteen verkozen. Vier jaar later werd hij gedeputeerde, een functie die hij nog steeds uitoefent. Politiek is een family affair. Het begon allemaal in Vinkt, deelgemeente van Deinze. Grootvader Remi Vercamer was er schepen, vader Roger werd in 1958 een van de jongste burgemeesters van Vlaanderen. De katholieke gedachte ‘Ga en vermenigvuldig u’ namen opa en oma wel erg letterlijk. Ze kregen 20 kinderen: 17 zijn volwassen geworden, 15 werden boer. “Ik ben zelf de oudste van 10 uit een Christen democratisch gezin, Vlaamsgezind. Ja, de zondag is heilig voor mij. Noem me gerust een praktiserende katholiek maar niet fanatiek”. Weliswaar geen 10 geboden maar Alexander heeft toch zowat z’n eigen geboden. “Het gezin is een belangrijk aspect in het leven. Wederzijds respect is een noodzaak. Doe niet aan achterklap en liegen. Het talent wat je hebt moet je gebruiken. Kom altijd en overal voor je mening uit. Na de dood is het zeker niet gedaan al weet ik niet wat er komt, ik twijfel soms”. Alexander heeft naar eigen zeggen absoluut  geen nood aan een exuberante levensstijl. “Eigenlijk  niet verwonderlijk dat ik altijd grote interesse heb gehad voor landbouw en sierteelt want veevoeders, aardappelen en landbouwproducten waren de core business van mijn ouders. Ik hielp waar nodig en was zelfs 1 jaar patattenmarchand. Als kind niet in weelde opgevoed maar we hadden niets te kort. Eenvoud siert een mens. Een namiddag rustig in de tuin werken en wat lectuur volstaan als ontspanning”.

Alexander Vercamer lijkt alomtegenwoordig, altijd zo geweest. “Ik probeer tussen de mensen te zijn, luisteren, meedenken en de vinger aan de pols houden bij wat er leeft in de gemeenten. Het grote verschil met vroeger is dat ik nu nergens meer blijf plakken. Van werken ging nog nooit iemand dood, ik werk zo’n 60 à 70 uren per week. Met dank aan de Heer! M’n vrouw heeft me ooit eens ontvoerd, 4 dagen naar Benidorm. Want voor vakantie was nauwelijks tijd, er is altijd nog zoveel te doen”.Sociaal dienstbetoon mag wettelijk niet meer daarom houd hij nu 3 maal per maand spreekuur. “Spreken mag ik nog doen, mensen mogen bij mij komen biechten. (lacht). Er worden soms wel eens vuile politieke spelletjes gespeeld maar daar doe ik niet aan mee, nooit gedaan, ik kan iedereen recht in de ogen kijken”.

In Gent en ommeland blijft de land- en tuinbouw een boeiende en bloeiende sector die Alexander nauw aan het hart ligt. Maar ook de Gentse Buitenband laat hem niet onberoerd. “Al 25 jaar, 2015 is een jubileumjaar,  brengt het evenement de rand rond Gent en de ruime omgeving, het platteland en de land- en tuinbouwsector op een veelzijdige wijze positief onder de aandacht. Dat is uitgerekend ook waar het provinciale beleid in de domeinen Landbouw en Platteland op inzet. Een leefbare land- en tuinbouw en een beleefbaar platteland in Oost-Vlaanderen. Voor ieder van ons!  We werken aan eenzelfde doel en onze inspanningen en acties versterken elkaar. Daarom is de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen financiële partner van de Gentse Buitenband. Hoewel de Gentse Buitenband de nadruk legt op plattelandsbeleving in de breedste zin van het woord, is bij het publiek vooral de jaarlijkse familiale fietsmanifestatie  bekend. Het concept is even eenvoudig als ingenieus en weerstaat moeiteloos de tijd. Per fiets kunnen de deelnemers het verrassend groene platteland in de Gentse bloemenregio en de land- en tuinbouwers die er wonen en werken ontdekken en daarbij van boerderij tot boerderij trekken”. Het mandaat van Vercamer als gedeputeerde loopt tot december 2018. Wat hierna? “Als kandidaat  zal ik niet meer opkomen, ben geen vragende partij om nog langer aan te blijven. Mijn politieke carrière ligt in het verleden. Mijn vrouw, m’n compagnon de route, heeft een drukke job als H&R Manager bij Familiehulp Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel en het Pajottenland. Hoogste tijd om samen wat meer te genieten van het leven. Misschien moet ze me nog maar eens ontvoeren naar Benidorm”.
Frans Van Damme
 


Dit interview verscheen in De Streekkrant editie groot Gent/Deinze- week 29/2015
 

maandag 6 juli 2015

Interview De Streekkrant: JAMES COOKE


Theater- & musialbeest James Cooke

‘Mijn ondernemerschap staat relaties in de weg’

GENT James Coocke wil als acteur én producent het publiek verbazen met een combinatie van dans, muziek en zang. In de showbizzwereld is iedereen het er over eens, James is de coming man in de theater- en musicalwereld. Zoveel lof prikkelt onze nieuwsgierigheid, dat vraagt om enige toelichting.
Als kind was ik vaak onrustig, gemakkelijk af te leiden en impulsief. ’s Avonds had ik nog evenveel energie als ‘s morgens. Toen ik de diagnose ADHD kreeg, was dat best vervelend. Niettemin ben ik er een stuk beter van geworden, ik wil altijd scoren, moet voortdurend geprikkeld worden door een doel of een nieuwe uitdaging. Weten wat kan, of juist niet kan, het is belangrijk dat te weten. Als ik iets niet onder controle heb wordt ik ongelukkig, heb het moeilijk met onmacht en onrecht”. James weet van aanpakken, wil maar al te graag zijn publiek omver blazen met nieuwe projecten. Op televisie was hij gastacteur in zowat alle series, hij stond vol overgave op scène in diverse theater, ging ‘on tour’ met Mega Mindy, K3, Piet Piraat en doet kinderharten sneller slaan in populaire kinderreeksen. Bezig baasje dus! “Bespaar me van een nine-to-five-job. Ik heb ooit, om den brode, in een Gents havenbedrijf aan de band gestaan om stront in zakken te vullen. Verschrikkelijk was dat, een tijd van verstand op nul en blik op oneindig”. Gelukkig was die nachtmerrie van korte duur. Hij maakte vol gloed de overstap van de amateurgezelschappen naar het professioneel theater. “Ik geloofde aanvankelijk niet in mezelf als musicalacteur. Nog altijd wordt ik niet gecast als prins die mooie liedjes zingt voor z’n prinses. Men vraagt me wel voor een diversiteit aan activiteiten op en achter de bühne”. James wil het musicalgenre ingang doen vinden bij het grote publiek. “Ik heb me goed in het circuit gesetteld, ben in alle omstandigheden naturel gebleven, loyaal tegenover anderen. Ik leer elke dag, in alles zie ik een musical- of theaterstuk. Mijn vertrouwen in mensen heeft al wel eens flinke deuken gekregen, maar ik werk eraan. Ik ben niet met geld bezig, werken maakt me gelukkig, toneel is magie, levensnoodzakelijke zuurstof”. Een mislukking in het parcours van z’n carrière, James moet er lang over nadenken en blijft het antwoord schuldig. Nadenken over pech in de liefde gaat vlotter. “Neen, ik heb geen slecht karakter, het is ook geen kwestie van slecht onder de lakens presteren, integendeel (lacht). Verliefd worden maakt me bang, voelt vreemd aan. Mijn ondernemerschap staat relaties in de weg. Terwijl 80 % van de acteurs aan de dop staan moet ik niet op aanbiedingen zitten wachten, het klinkt misschien pretentieus maar het is wel zo. Als producer geef ik werk aan anderen, een overvolle agenda is niet bevorderlijk voor een intens liefdesleven”.

De roots van James liggen in Gent. Toch verhuisde hij naar Antwerpen. “Een stommiteit, had ik nooit mogen doen. De liefde lokte mij naar ginds. Ondertussen is de relatie voorbij maar noodgedwongen woon ik er nog”. Is verhuizen dan geen optie? “Als ik m’n stulpje kan verkopen, kom ik direct terug naar Gent. Antwerpen werd een onveilige stad, ’s avonds durf ik niet meer alleen buiten komen. Het chauvinistisch gedrag is verschrikkelijk, de politie maakt het de mensen moeilijk, machtmisbruik is nooit veraf, of althans zo lijkt het toch, pesterijen en discriminatie alom. Enige tijd terug werd ik er gemolesteerd omdat ik in de soap Thuis een rol speelde als homo. Men kan geen onderscheid maken tussen realiteit en fictie, daar word ik slecht van”.
James mag zich fier de productiemanager noemen van ‘Boer zocht Vrouw’, een eigentijdse komedie geïnspireerd op het VTM-programma. “Het idee ontstond toevallig, tijdens het brainstormen over een mogelijke opvolger van onze vorige productie Komen (Vr)eten. Met deze nieuwe hilarische rollercoaster, vol misverstanden en komische situaties toeren we al geruime tijd door Vlaanderen en komen nu voor de allerlaatste voorstellingen naar de Gentse feesten. Een spektakel dat garant staat voor een avond dolkomisch amusement met verrassende wendingen”.

Cooke bekent eerlijk, hij had aanvankelijk niet veel zin in ons gesprek. “Ik hou nogal van mijn privacy en was van plan niet veel te lossen. Nu pas valt het me op dat ik veel meer heb vertelt dan ik eigenlijk wou. Straffe gasten daar bij De Streekkrant”.
Frans Van Damme

Dit artikel verscheen in De Streekkrant, editie groot Gent/Deinze - week 28/2015