Zijn Gentse origine liet Marc Sleen ook bij herhaling blijken in zijn stripverhalen waarin hij het Gentse stadsbeeld ten tonele voert. In zijn meest uitgesproken vorm is dat Gentse stadsbeeld aanwezig in de eerste scène van het verhaal ‘De Hoed van Geeraard de Duivel’, waarin het Duivelssteen een prominente rol speelt als de residentie van de duivel tegen wie Nero het met niet aflatende koppigheid opneemt.
Bij wijze van bijzonder verjaardagscadeau en als een hommage aan de lange en opmerkelijke carrière van Marc Sleen als uitzonderlijk getalenteerd striptekenaar van Gentse origine besliste de Stad Gent in samenwerking met Cultuurstad vzw en met de Stichting Marc Sleen van dit vroege stripverhaal (1950) een heruitgave te publiceren. Deze heruitgave in kleur wordt verder aangevuld met een uitvoerig geïllustreerde bijdrage van Sleenkenner Yves Kerremans, gewijd aan de intense relatie van Marc Sleen met zijn geboortestad.
In een tweede bijdrage brengen Marie Christine Laleman, Guy Dupont en Peter Steurbaut (Zwarte Doos, Dienst Stadsarcheologie en Stadsarchief) enige historische duiding bij de figuur van Geraard van Gent, bijgenaamd de Duivel, en bij de adellijke residentie die nog steeds zijn naam draagt.
Praktisch
De Avonturen van Nero en Co. ‘De Hoed van Geeraard de Duivel’
© 2012 Standaard Uitgeverij/WPG Uitgevers België nv
ISBN 978 99 03 23725 6
Prijs: 14,95 euro
Geen opmerkingen:
Een reactie posten