maandag 11 april 2016

Interview De Streekkrant: CEO Floraliën Gent


Dirk De Cock, Algemeen directeur Floraliën Gent

‘Wij kiezen voluit voor vernieuwing’

GENT Binnenkort is Gent terug helemaal in de ban van bloemen, planten en kunst want het is terug tijd voor de vijfjaarlijkse Floraliën. Dirk De Cock (55) werd door de Koninklijke Maatschappij Landbouw en Plantkunde vorig jaar benoemd tot algemeen directeur. Hoogste tijd om kennis te maken met de man die alles in goede banen zal leiden
Dirk werd geboren in Zaïre. “Mijn ouders hadden er een plantage. Door de problematiek leek het in 1960 veiliger het land te verlaten. Vader kwam met het laatste vliegtuig, in het gezelschap van de para’s, terug naar België. Wij hadden niets meer, moesten terug vanaf nul beginnen.” Mijn ouders begonnen een kruidenierswinkeltje, het door hard werken verdiende geld investeerden ze nadien in een landbouwbedrijf, het kweken van sla en tomaten was hun core business. Daarna werd overgeschakeld op de sierteelt van orchideeën en Anthuriums.” Dirk is dus van kinds af vertrouwd met de sector. Zijn interesse voor alles wat met groen en bloemen te maken heeft was altijd groot. Toch gingen zijn studies een andere richting uit. Dirk De Cock is van opleiding handelsingenieur. “Al vrij vroeg leerde ik thuis de handen uit de mouwen steken. Maar techniek en mechaniek fascineerde mij enorm, vandaar mijn latere studiekeuze. Mijn fotografisch geheugen kwam hierbij goed van pas.” Hij was 12 jaar actief als interim-/crisismanager bij internationale en globale topbedrijven. Hij straalt rust uit en houdt van nieuwe uitdagingen. “Ik ben stressbestendig, kan onrechtvaardigheid niet verteren en ben van oordeel dat men elke pluim moet verdienen. Hobby’s? Lopen, dat maakt mijn hoofd leeg.” Nu trekt hij volop de kaart van de Floraliën new look. Het nieuwe concept was goed gedefinieerd, het was zijn opdracht alles in gang te zetten.“Het is de eerste keer dat de Floraliën zich zo uitgebreid in de stad zullen manifesteren”, zegt CEO De Cock. “We maken de link met kunst en kiezen voluit voor vernieuwing. Maar het blijft een fleurig, kleurig en geurig feest voor de zintuigen. Het Citadelpark, het Sint-Pietersplein, de Leopoldskazerne en de Bijlokesite worden 10 dagen het decor voor een bruisend festival met ruimte voor florale kunst, inspiratietuinen, natuurprojecten en tentoonstellingen. Een bezoek moet meer zijn dan enkel maar wandelen en kijken.” Dirk gebruikt graag het beeld van een klavertje vier als symbool. “Omwille van de topfloristen die meewerken, de plaats en het unieke historische decor, het innovatieve van de sector en de kennis en de universitaire kunde en de zeer dynamische en interactieve beleving waarvoor deze Floraliën staan. Onze doelstelling: jonger, interactief, dynamischer, inspirerend, breder en verankerd met de stad.”

Men houdt liever cijfers binnenshuis maar het organiseren van een dergelijk groots evenement en de complexiteit van de vernieuwing kost handenvol geld. De Floraliën Gent zijn internationaal een vertrouwde merknaam geworden. Investeren in de toekomst moet de toekomst veilig stellen. De merchandising (parfum, zadelhoesjes, magneten, heruitgave van oude affiches…) moet hierbij een welgekomen bron van inkomsten zijn. 
Hoeveel mensen er in 2010 langs de kassa passeerden wil Dirk ons niet verklappen. “Het waren er veel, heel veel” geeft hij geheimzinnig toe. De verwachtingen voor dit jaar liggen hoog. “Bloemen en planten gaan in dialoog met prestigieuze stadslocaties. Wij mikken op een kwart miljoen bezoekers. Kinderen zijn bijzonder welkom. We hebben hiervoor Lieve Hendriks van Studio 100 aangetrokken.” De ultieme geheime tip van de algemene directeur? “Alles loont de moeite maar de Leopoldskazerne kan ik toch bijzonder warm aanbevelen.” Gezien de terreurdreiging kan men niet zomaar voorbijgaan aan het aspect veiligheid. “Grondig overleg met politie en veiligheidsdiensten en voortdurend  evalueren zijn prioriteiten. Niemand hoeft zich zorgen te maken, we hebben alles onder controle.” De organisatie is er helemaal klaar voor. Gedurende 10 dagen staan zowat 1000 (duizend!) medewerkers klaar om de bezoekers onvergetelijke momenten te laten beleven. “Weet je, op school was mijn slechtste vak geschiedenis, ik hou daar niet van. Ik schrijf liever zelf geschiedenis. Dat ga ik nu doen met de Floraliën.”

De Gentse Floraliën zijn voor het publiek toegankelijk van 22 april tot 1 mei van 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Dagtickets zijn er vanaf 32 euro, voor kinderen, jongeren, studenten, scholen en groepen gelden kortingen.

 Frans Van Damme
 

Dit artikel verscheen in De Streekkrant week 15/2016
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten