donderdag 1 september 2011

Opnieuw Gordelen

Zondag 4 september wordt er opnieuw gegordeld. Na de feesteditie vorig jaar staat de 31ste Gordel nu in het teken van ‘Gezond bewegen’, met een gezondheidswandeling en dito proevertjesmarkt in Gordeltrefpunt Dilbeek en met een resem mogelijkheden om de fysieke conditie te testen in het Gordeltrefpunt Zaventem.

Het aanbod omvat dit jaar meer dan 600 Gordelkilometers, gespreid over 15 fiets- en wandeltochten vanuit de Gordeltrefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse. De Gordelklassieker, een fietstocht van ongeveer 100 kilometer door de Vlaamse rand van Brussel, staat uiteraard op het programma. Ook dit jaar is er De Gordel voor Wielertoeristen, met afstanden van 140 kilometer, Dilbeek - Geraardsbergen - Oudenaarde en terug, en van 79 kilometer, Dilbeek - Geraardsbergen en terug. De tijdopname op de Muur van Geraardsbergen wordt in die trajecten stilaan een klassieker. Daarnaast zijn er vanuit elk Gordeltrefpunt in principe één wandeling en één fietstocht door de regio.

Die Gordeltrefpunten zijn dit jaar thematisch ingedeeld. Zo is Zaventem toegespitst op „bewegen‟. De Gordelaar kon zich dank zij trainingsadvies –via de Gordelwebsite – de jongste weken klaarstomen voor De Gordel. En op 4 september zelf kan hij of zij die fysieke paraatheid testen in een speciaal hiervoor ingerichte „bewegingszone‟ in Zaventem. In Dilbeek is er dus een „Gezondheidswandeling‟ en een „Proevertjesmarkt‟. De deelnemer krijgt tijdens de gezondheidswandeling een aantal tips met voedingsadvies. Daarbij hoort ook een handige brochure. De wandeling is bovendien interactief opgevat. Als de gordelaar een aantal vragen beantwoordt kan hij de rebus-oplossing sms-en en zo mooie prijzen winnen.

De liefhebbers van erfgoed en –groen kunnen dan weer terecht in Overijse. Ook daar wordt de wandelaar begeleid door een handige brochure. En op 11 sites worden de wetenswaardigheden toegelicht door praatpaalgidsen van vtbKultuur. De Gordel is altijd al gezins- en kindvriendelijk geweest. In Sint-Genesius-Rode wordt een kinderdorp opgericht. Dat omvat een knutselhoek en een heleboel andere attracties. De kinderen worden begeleid door ervaren animatoren. De daarbij horende kinderwandeling staat in het teken van sprookjes en ook hier is er een begeleidend "sprookjes"boek voorzien.
Inschrijven voor De Gordel kan nog vooraf tot 2 september in de inschrijfpunten en tot 3 september in de Gordeltrefpunten. Je betaalt dan slechts €5 voor deelname, en je kan de dag zelf onmiddellijk starten. Op Gordeldag betalen de deelnemers €7.Wie met de trein wil komen kan dat aan het eenheidstarief van €10 (trein + deelname inbegrepen).

Radio 2, ook nu weer trouwe partner bij de organisatie van De Gordel, heeft dit jaar Buurman onder de arm genomen voor het componeren en vertolken van het Gordellied. „De Gordel komt eraan‟ is de titel van een vrolijk en swingend nummer dat vlot in de oren klinkt. Radio 2 is de ganse dag aanwezig op De Gordel. Naast het slotconcert in Dilbeek zijn er optredens van SoulBrothers (Zaventem : 16u30) en Niels Destadsbader (Sint-Genesius-Rode : 17u00).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten