woensdag 1 mei 2013

Welke Gentse Feesten wil de Gentenaar ?

Zondag 5 mei om 11u wordt naar maandelijkse gewoonte “Speakers Corner” gehouden op het terras van Belfort Stadscafé onder de Stadshal.
In april bracht de kersverse gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers over het belang van cultuur als bron van stads- en regio-ontwikkeling een goed gesmaakte bijdrage. Deze keer ontvangen we Guido De Leeuw van vzw Trefpunt als gastspreker.
Het thema laat zich al raden: welke soort Gentse Feesten wil de Gentenaar.
We willen de discussie die nu vooral in de media wordt gevoerd, bespreekbaar maken. Het is een vraag die aan de Gentenaars moet gesteld worden: veroorzaken de Gentse Feesten overlast en dringen maatregelen zich op om deze te beperken?
Of is er geen sprake van leefbaarheidsproblemen en willen de Gentenaars net meer en langer feesten?
De klacht van vijf bewoners van de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen tegen de Sinksenfoor, is blijkbaar een inspiratiebron voor enkele Gentenaars.
Zij verenigen zich in de vzw Leefbaarheidskader Gent en pleiten voor Gentse Feesten die rekening houden met de bewoners en niet enkel de bezoekers.
Kati Couck, de voorzitter van deze Gentse vzw, ging niet in op de uitnodiging van Speakers Corner om het standpunt toe te lichten.
Wel gaf ze mee wat haar organisatie eist: ”Onze eis is kort en bondig: leefbaarheid voor àlle bewoners, ook tijdens de Gentse Feesten. Om dat te bereiken moeten er en kunnen er creatieve oplossingen gevonden worden.”.
Officieel heeft Leefbaarheidskader Gent vzw nog geen klacht ingediend, maar dat lijkt een kwestie van tijd.
Guido De Leeuw van vzw Trefpunt brengt alvast zijn visie over de toekomst van de Gentse Feesten.
Zoals het hoort op een Speakers Corner krijgt daarna het publiek het woord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten