zondag 17 augustus 2014

Intervieuw De Streekkrant: Van topmodel tot hondenfluisteraar


Patricia Vierstraete:
‘Liever Chinese naakthonden dan mislukte charmeurs rondom mij’

Jarenlang defileerde Patricia Vierstraete op de catwalk. Nu zijn het haar Chinese naakthonden die furore maken op menig evenement. Bij hondenliefhebbers gaf ze België een plaats op de wereldkaart. Terug van een hondenshow in Portugal licht de Internationale kampioene een tipje van de sluier op.

Na een loopbaan als mannequin maakte Patricia een blitzcarrière bij een petroleummultinational . Geluk en verdriet liggen echter dicht bij elkaar. Ze werd het slachtoffer van een verkeersongeval. Alles was voorbij. “Vaarwel glitter, glamour en charme. Als mannequin hadden playboys me ten oprechte bewonderd als lustobject. Maar ik was nooit op m’n mondje gevallen, Don Juans en mislukte charmeurs waren sowieso bij mij aan het verkeerde adres”. De keiharde zakenvrouw zat thuis achter de geraniums te verkommeren. “Van de ene dag op de andere was ik getekend voor het leven. De wereld stond op z’n kop.  Hospitalisatie en 14 operaties laten sporen na”. Maar Patricia is een vechter. Honden gaven haar toekomst een perspectief, leven kreeg weer zin. Passie werd een obsessie. “Omdat ik toch niets meer om handen had kocht ik als gezelschap  een Chinese naakthond. Het werden er uiteindelijk 6. Er ging een nieuwe wereld open”. In een recordtijd van enkele maanden haalde ze tijdens hondendefilés  de ene overwinning na de andere binnen. Ze won alles wat er  te winnen valt. Een palmares dat niemand haar ooit heeft voorgedaan: o.a. kampioen van België maar ook van Argentinië, Portugal, Duitsland en 4e op het wereldkampioenschap. “Meer dan een lint en medaille valt er niet te verdienen. We doen het voor de eer en de glorie. Ja, jaloezie is tijdens wedstrijden niet onbekend. Men is supervriendelijk zolang je maar niet te veel en te dikwijls wint”.

‘Zonder honden ga ik dood’

Haar geheim ? “Ik praat met honden alsof het mijn kinderen zijn. Ik vertel ze wel nog geen verhaaltjes voor het slapen gaan (lacht). Als ik hoor en zie hoeveel miserie mensen soms hebben met hun kinderen denk ik wel eens: ‘Wat ben ik toch gelukkig met mijn Shorty, Belleke, Jolie, Lion, Beethoven, Diva. Als mijn honden blij zijn ben ik dat ook. Mensen zijn dikwijls hard en meedogenloos. De vriendschap van dieren is oprecht en gemeend. Laat ons daar een voorbeeld aan nemen. Respect, vertrouwen, liefde en tijd hiervoor vrijmaken is essentieel.  De honden begrijpen mij en omgekeerd. Van de meest  onhandelbare viervoeter maak ik een trouwe huisgenoot of een groot kampioen. Het is mijn lust en mijn leven. Pak me dat allemaal af en ik ga dood”. Een bezigheid met een flink prijskaartje? “Dat valt best mee.  Aankoopprijzen variëren van zo’n 500 tot 1500 euro. Maar voor kampioenen met wedstrijdallures betaal je algauw enkele duizenden euro’s. Eigenlijk een beetje à la tête du client’. Alles in het leven van Patricia staat in het teken van de hondjes, zelfs een gepersonaliseerde  autonummerplaat met de naam van het hondenras.“We verhuizen binnenkort naar een nieuwe, woning. Speciaal hondvriendelijk ontworpen door de architect. De hondjes krijgen een eigen badkamer en een  loopweide van 2300 m2. Mijn grote ambitie: wereldkampioen worden”.
Patricia kan blijkbaar gedachten lezen. “Je denkt misschien, die is goed zot! Neen , ik ben goed bezig. Deelnemen aan wedstrijden kost handenvol geld aan inschrijvingsgeld, vliegtuigtickets, hotelreservaties. Ik kan hierbij gelukkig beroep doen op de bankrekening van  mijn echtgenoot (lacht). Grapje! In een Portugees hotel vroeg men voor de hondjes op de kamer 65 euro per dag en per hond. Het is een cliché maar na m’n ongeval besef ik dat geld alleen niet gelukkig maakt. Gelukkig zijn is genieten van wat je hebt en geloven in wat nog komt”.

Het sacochemodel is een topper

Chinese naakthonden doen wenkbrauwen fronsen en kunnen rekenen op verbaasde blikken. Uit onwetendheid, onbekend is onbemind volgens Patricia Vierstraete. Geen schoothondjes voor oude dametjes maar wel voor jan en alleman, trendy en hipper dan ooit. “Het is een echte rage. Vooral de kleinste zijn erg gevraagd, het sacochemodel noemen we dat in vaktermen.  Hoe kleiner hoe liever”.  Officiële naam: Chinese Crested. Naast haarloze worden ook behaarde pups geboren. Het hondenras heeft enkel positieve eigenschappen volgens Patrica. “De afwezigheid van een vacht heeft als prettig bijeffect dat hij niet honds ruikt. Wie allergisch is voor hondenhaar kan mogelijk zo’n hond in huis verdragen. Verder is het ras lief, aanhankelijk, speels, leergierig, kindvriendelijk, alert, hechten zich aan hun baasje. Ieder zijn mening, de een vindt ze leuk, de ander niet. Ik geef er niets om wat anderen vinden, ik vind Chinese naakthonden heel mooi. Elk moet dat voor zichzelf uitmaken. En zich vooral goed laten adviseren alvorens een exemplaar in huis te halen”. Echt niets negatief te melden? “Chinese naakthonden zijn een tikkeltje eigenwijs. Ik ook, dat treft! Mijn echtgenoot gaat volledig mee in het ganse hondenverhaal. Ik heb het getroffen met zo’n man. Het is een schatje en erg trouw, net zoals mijn honden. Hij is niet jaloers en kan best verdragen dat er dikwijls meer tijd en aandacht wordt besteed aan de honden dan aan hem”. Patrica geeft les, maakt honden wedstrijdklaar en zorgt voor een goede, gedistingeerde opvoeding. “Nu nog 2 jaar flink verder studeren en dan mag ik mij ook officiële keurmeester noemen. Een droom wordt werkelijkheid. Ik ben geen bitch maar zeker ook geen vrouw om aan de zijlijn te staan. Patrica geeft ons graag nog een goede raad mee. “Durf dromen waar te maken. Winnaars zijn verliezers die nooit opgeven. Ik kan ervan meespreken”.
Schattige puppy’s

Het was feest ten huize Vierstraete. De hondenfamilie nam uitbreiding met 8 schattige puppy’s. “De pups worden hier in huis opgevoed en al op jonge leeftijd goed gesocialiseerd zowel binnen- als buitenshuis. Dat vraagt heel veel tijd en aandacht, dag en nacht. Fokken gebeurt enkel selectief en kleinschalig. De hondjes worden getest op mogelijke afwijkingen. Als we iets doen, dan doen we ’t goed”. Maar lang niet iedereen kan er zo maar eentje ophalen bij Patricia. “We selecteren zorgvuldig geïnteresseerden. Want een hondje neem je niet voor even maar voor het leven. Wie meer wil weten over Chinese naakthonden of de puppy’s een bezoek wil brengen mag contact opnemen met Patricia: 0496/48.18.75. “Naakthonden  hebben een moderne toets en een vleugje sterallure. Weet je waarom honden zoveel vrienden hebben?” vraagt onze gastvrouw. “Ze bewegen hun staart en niet hun tong”.
Frans Van Damme


Gepubliceerd in De Streekkrant editie Gent- Deinze week 34/2014
 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten