zondag 3 mei 2015

Interview De Streekkrant: Joke van de Velde


‘Leven als een non is niets voor mij’

GENT Kan u het zich nog herinneren dat Joke van de Velde werd gekroond tot Miss België? Het mag dan wel dateren uit de tijd dat dieren konden spreken, datzelfde jaar nam ze ook deel aan Miss World en Miss Univers. Onlangs werd Joke verkozen tot meest sexy Bekende Vlaming. Een goede reden om haar de kleren van het lijf te vragen.
Haar naam met kleine v en d, laat enige adel vermoeden. Of niet soms? “Ooit was er eens iemand in mijn familie van adel, inclusief een eigen kasteel en wapenschild. Hij heeft er alles doorgedraaid. Niet erg, geld maakt niet gelukkig, het klinkt als een cliché maar het is wel zo. Teveel is nooit goed, te weinig ook niet, dat geldt voor alles”. Mooie herinneringen aan de kindertijd? “Geboren op 28 december, ja, lach maar, onnozele kindertjesdag. Als kleuter ging ik naar de nonnenschool in Melle maar leven als een non zou niets voor mij zijn. Ik was een laatbloeier, op m’n 16e speelde ik nog met Barbiepoppen, op m’n 17e kuste ik mijn 1e vriendje”. Ze studeerde moderne talen-wetenschappen, volgde een specialisatie in Nederlands, Frans, Engels, Duits en volgde een opleiding als kleuterleidster. De biologische klok tikt, heeft Joke dan geen kinderwens? “Ik heb misschien wel te lang op de rem gestaan. Zodra ik te veel gevoelens voor iemand kreeg, nam ik afstand. Een man nemen om een kind te krijgen zou maar al te gek zijn. Een vent die lief vraagt of hij eens mag, daar kan ik niks mee aanvangen! Kandidaat lovers genoeg, de afgelopen jaren heb ik enkele relaties gehad, maar het zat nooit echt goed, ben er daarom niet mee naar buiten gekomen. Slechts 2 keer werd ik echt van m’n sokken geblazen. Een vreemde opscharrelen voor een vluggertje, dat heb ik nooit gedaan, ‘k mag er niet aan denken. Mannen zijn geen trofeeën voor mij, ook niet omgekeerd. Sentiment, vertrouwen, humor zijn van het allergrootste belang, ik stel me alleen open voor een relatie als het meer dan de moeite waard is. Ik weet het zeker, als een huwelijk niet lukt kan je beter uit elkaar gaan, blijven proberen heeft geen zin”.

Joke is naar eigen zeggen een optimistische realist die kiest voor boterkoekske als troetelnaampje en regelmatig bloed geeft. “Want elke druppel telt. Het doet super goed te beseffen dat ik met 400 ml bloeddonatie 3 mensen kan helpen”. Een brunette ook met lef, dat weten we dankzij haar rubriek 'Joke Durft' bij Q-music. In opdracht reed ze een rally, beklom een kathedraal en maakte een naaktselfie samen met Lesley-Ann Poppe. Ze zit duidelijk niet verlegen om enkele straffe stoten. Maar uit de kleren gaan ligt veel moeilijker. Ze wimpelde een aanbod van Playboy af, een dag van nationale rouw voor veel mannen. “Ondanks een aanbod met veel nullen voelde ik er mij niet goed bij. Dat sommigen het doen voor de kunstfoto's, dikke zever ja. Neen, ik heb niet geweigerd uit preutsheid of uit schaamte, wat anderen vinden, daar trek ik mij niet van aan. Voor iedereen goed doen is toch onmogelijk, maar naakt blijft een mens het meest kwetsbaar”.

Er mag al eens gelachen worden nietwaar. Op Q-music vertelt Joke van de Velde elke woensdag moppen. Het moest er van komen, die grappen werden gebundeld in het 'Jokes moppenboek'. Er zit een luister cd bij waarop Joke een aantal moppen heeft ingesproken. “Geloof het of niet, er werden al ruim 45000 exemplaren verkocht. Een goeie grap? Een Duitser, een Belg en een Hollander raken betrokken bij een kettingbotsing. I’m sorry zegt de Duitser. I’m sorry two zegt de Belg. I’m sorry three zegt de Hollander”.

Haar agenda staat meer dan behoorlijk vol met acts de presences, presentaties en public-relations opdrachten. Haar geheim? “Gewoon zijn, blijf naturel. Het klinkt misschien eigenaardig maar dan vergeten de mensen je minder vlug. Joggen is een uitlaatklep, dé oplossing voor mijn teveel aan energie. Ik kan het iedereen aanbevelen”. Als Joke ergens binnenkomt heeft dat dezelfde uitwerking als toen Maria in de grotten van Oostakker verscheen. Afspreken voor een interview met Joke blijft niet onopgemerkt. Fans willen met haar op de foto willen, geen probleem, ze laat het zich met de glimlach welgevallen. “Naast wie ik wel eens wil wakker worden? Tussen Philips Geubels en Jonas Van Geel. Zoals je kan merken, schoonheid is voor mij geen noodzaak, humor maakt meer indruk”. Zou haar veelbetekende knipoog in mijn richting echt zijn of een grap, ik lig er al nachten wakker van.
Frans Van Damme
 

Dit interview verscheen in De Streekkrant editie groot Gent/Deinze, week 19/2015
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten