maandag 18 januari 2016

Interview De Streekkrant: KARIN TEMMERMAN


Kamerlid en Sp.a fractieleider Karin Temmerman

‘Natuurlijk was ik graag burgemeester geworden’

GENT Karin Temmerman (57) nam in 2010 ontslag als schepen in Gent. Ze bleef wel zetelen in de gemeenteraad en werd fractieleider. Maar ze zal geen kandidaat burgemeester zijn in 2018. We trokken naar het stadhuis om tekst en uitleg.

Karin gaf eind vorig jaar ook in de Kamer de fakkel door als fractieleider. “Na vier jaar was de tijd rijp om een nieuw gezicht kansen te geven” zegt Temmerman.Politiek zit in de familiegenen. Haar oom Gilbert Temmerman zetelde bijna 20 jaar lang in het parlement. Karin kent het klappen van de politieke zweep. “Het hart van nonkel Gilbert lag in zijn thuisstad Gent, dat is bij mij niet anders. Ik spreek nog Gents, mijn eigen kinderen niet meer. Alle hens aan dek, het is 5 voor 12, ons mooie dialect mag nooit verloren gaan.” Aan haar kindertijd heeft Karin de beste herinneringen. “Tot aan de puberteit was ik een braaf kind, daarna begon een periode van rebellie, jezelf zoeken, denken alles beter te weten en te kunnen. Mijn ouders waren gewone, hardwerkende mensen. Vader was verzekeringsinspecteur en moeder vendeuse in de Inno. We woonden in een gewoon rijtjeshuis, met de wc buiten op het koerke. Iedereen kende iedereen in onze buurt, toen speelden kinderen nog op straat. Het was een zalige tijd.” Als Karin denkt aan nonkel Gilbert gaan haar oogjes glinsteren. “Politiek was bij ons thuis altijd een gespreksonderwerp. Na het overlijden van mijn vader Leon, werd Gilbert mijn klankbord. Hij stond altijd voor de kleine man klaar en vocht tegen elk onrecht. Gent zou nooit zijn geworden zoals het nu was zonder de fundamenten die hij legde. Maar het is oud burgemeester Frank Beke die me wist te overhalen in de politiek te gaan”. Karin is consequent en vrij gemakkelijk toegankelijk zegt men. Ze heeft een volks imago. “Tussen de mensen leven is belangrijk. Laat ons de basiswaarden niet vergeten: kiezen voor een samenleving gebaseerd op menselijkheid en verbondenheid,  vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Het is de taak te zorgen voor een solidaire, samenleving waar het goed leven is. Politici moeten nu beslissingen nemen die onze wereld en die van onze kinderen veilig stellen.”

Aanvankelijk was Karin één van de namen welke circuleerden om Daniël Termont op te volgen als burgemeester in 2018. Na plotse geruchten dat John Crombez de Gentse lijst zou trekken werd, vijf maanden vroeger dan gepland, bekend gemaakt dat Tom Balthazar een gooi zou doen naar de burgemeesterssjerp. “Natuurlijk was ik graag burgemeester van Gent geworden, dat moet zowat de schoonste job zijn die er bestaat. Maar de Gentse partijtop besliste in onderling overleg en goede verstandhouding om Tom voor te stellen aan de partijraad als lijsttrekker. Dat is een goede keuze. Zo kan ik me verder ten volle engageren voor belangrijke dossiers in het federale parlement.” Gilbert Temmerman werd ooit wel eens een principiële en groene socialist genoemd. Mogen we daaruit besluiten dat Karin ook in de toekomst een coalitie met Groen zou genegen zijn? “Wij staan daar zeker voor open maar de gesprekken hierover moeten nog worden gevoerd. Er is nog veel tijd. Ik ben alvast positief over de huidige samenwerking tussen de kartelpartners, de balans is positief. Natuurlijk blijven we 2 verschillende partijen en zijn er meningsverschillen over bepaalde zaken. Er zijn meer zaken die ons binden en waar we gelijklopend over denken dan zaken die ons scheiden.” Politiek was vroeger een mannenbastion maar daar wil Karin niets van weten, ze laat zich regelmatig opmerken en neemt geen blad voor de mond. “Vrouwen zijn geen citroenen! Langer werken voor een lager pensioen, dat is totaal ongepast, vrouwen zijn nogal dikwijls de pineut. Vrouwen hebben dikwijls een kortere loopbaan omdat ze deeltijds werken of hun loopbaan onderbreken om te zorgen voor kinderen of ouders. Deeltijds werk is niet altijd vrijwillig. Dat resulteert in een lager pensioen. De pensioenkloof bedraagt gemiddeld 31%. Er is dus nog heel veel werk aan de winkel.” Temmerman kijkt hoopvol vooruit. “Wij moeten streven naar een veilige en betere wereld voor iedereen, Diegenen die het wat moeilijker hebben moeten ook kansen krijgen. Alleen allemaal samen geraken we vooruit.”

Plannen voor de onmiddellijke toekomst? Ja, direct mijn ma bellen om te vertellen hoe graag ik haar zie. Dat is alweer veel te lang geleden, zou ik eens meer moeten doen.”

FRANS VAN DAMME


Dit artikel verscheen in De Streekkrant, editie groot Gent/Deinze - week 03/2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten