woensdag 18 juli 2012

Gents volkstuincomplex Brughuizeken

In Gent is de behoefte aan volkstuinen zeer groot. De Stad Gent heeft zich daarom geëngageerd om in het gebied ‘Brughuizeken’ gelegen tussen de Leie, de Drongensesteenweg en het doortrekkersterrein een stedelijk volkstuincomplex op te richten. Voor de uitbating van volkstuincomplexen in stadseigendom werkt de Stad Gent steeds samen met een voor dit doel opgerichte en erkende vzw. Voor de uitbating en het beheer van het volkstuincomplex Brughuizeken richtten geëngageerde buurtbewoners in 2011 de vzw Boerse Poort op. De Stad Gent en de vzw Boerse Poort ondertekenen nu een samenwerkingsovereenkomst.

De overeenkomst regelt de volgende punten:
- het beheer en het onderhoud van het volkstuincomplex en de communicatie erover
- de financiering en de bouw op stadsgronden van een gemeenschappelijk lokaal door middel van een investeringssubsidie van de Stad Gent aan de vzw Boerse Poort, die bouwheer is.

Het beheer van de tuinkamers en akker
Het volkstuincomplex is ongeveer 3 hectare groot. Het is opgedeeld in twee delen: de ‘tuinkamers’ en de ‘akker’.

De tuinkamers liggen in het boomrijke gedeelte langs de Leie. In het voorjaar van 2012 werden ze in gebruik genomen. In de tuinkamers tuinieren mensen samen. Zo zijn er in de 8 tuinkamers 13 uiteenlopende groepen aan de slag. Het zijn gezinsgroepen, een Afrikaanse groep, muzikanten, JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), De Sleutel, vzw Jong en nog veel meer. Er wordt geëxperimenteerd met hangend groen, permacultuur, fruitgaarden, enzovoort.

De tuinkamers zijn doorsneden met vrij toegankelijke paden en sluiten aan op een kleine openbare speelzone voor de buurt.

Op de ‘akker’ met een totale oppervlakte van een kleine hectare komen individuele percelen van 50 tot 200 m². De eigenlijke aanleg gebeurt in het najaar van 2012. Op dat moment zal het precieze aantal percelen gekend zijn.
Ongeveer 70 tuinen werden al toegekend aan tuiniers uit de Brugse Poort. Daarnaast werd een wachtlijst opgesteld. Tuiniers uit de Brugse Poort krijgen voorrang. Er zal gestart worden met tuinieren in het voorjaar van 2013.

Gemeenschappelijke materiaal- en ontmoetingsruimte
De vzw Boerse Poort kreeg begin 2012 een bouwvergunning voor de verdere inrichting van het volkstuincomplex en voor de oprichting van een gemeenschappelijk gebouw. Het gebouw zal bestaan uit een gemeenschappelijke berging, waarin tuinmateriaal wordt opgeborgen dat alle tuiniers kunnen gebruiken, zoals kruiwagens of een maaimachine. Aan de andere zijde komt een lokaal dat als vergader- en ontmoetingsruimte dienst zal doen. Hier zal ook een kleine tuinbibliotheek ondergebracht worden en kunnen de lessen ecologisch tuinieren plaatsvinden. Aan de buitenzijde van het gebouw worden individuele opbergkastjes voor de tuiniers aangebracht.

Het gemeenschappelijk gebouw wordt een goed geïsoleerd duurzaam gebouw. Naast het gebouw komt een talud met een regenwatertank. De regenwatertank wordt op een hoogte geplaatst, zodat hij zonder pomp het sanitair van water kan voorzien. Onder de regenwatertank komt een koelkamer voor het bewaren van bijvoorbeeld fruit of aardappelen. Het afvalwater van het gebouw wordt gezuiverd in een rietveld.

De vzw Boerse Poort bouwt het gemeenschappelijk gebouw in de zomer 2012 samen met vrijwilligers. De Stad Gent geeft de vzw daarvoor een investeringssubsidie van 114.000 euro. Dit bedrag dekt alle materiaalkosten. De vzw Boerse Poort staat in voor het ereloon van de architect en de vrijwillige bouwuren.

De feestelijke opening van het gemeenschappelijk gebouw is gepland voor maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten