woensdag 26 september 2012

Ruwbouw nieuwe Gentse 'brandweerpost Zuid' aan Arteveldetoren is klaar

Jarenlang was ‘Post Zuid’ van de Gentse brandweer gehuisvest in een oud gebouwtje van het vroegere vliegveld in Sint-Denijs-Westrem. Midden 2013 verhuist de brandweerpost naar een splinternieuwe infrastructuur aan de voet van de Arteveldetoren. De ruwbouw is klaar, er kan gestart worden met de afwerking, inrichting en technische uitrustingen.

Naast de hoofdkazerne in de Roggestraat, beschikt de brandweer van Gent ook over vier vooruitgeschoven posten, één in elke windrichting. In zuidelijke richting bevindt de kleinere brandweerpost zich in Sint-Denijs-Westrem. ‘Post Zuid’ staat vooral in voor incidenten op de snelweg, de preventie en bewaking van evenementen op Flanders Expo en natuurlijk ook voor de bescherming van de inwoners van Zwijnaarde, Afsnee en Sint-Denijs-Westrem. Bij een eventuele brand of een andere noodoproep komen de mannen van Post Zuid immers als eerste ter plaatse, met indien nodig versterking vanuit de hoofdkazerne.

De nieuwe ‘Post Zuid’ ligt naast het kantoorgebouw Arteveldetoren, Kortrijksesteenweg 1102, 9051 Gent-Sint-Denijs-Westrem en werd door de Stad Gent casco aangekocht van de projectontwikkelaar nv Stasimo, member of De Paepe Group. Voor de inrichting en de technische uitrustingen (HVAC - heating, ventilation and air conditioning -, elektriciteit, sanitair) is het bestek net aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Na de openbare aanbesteding, voorzien voor eind oktober 2012, kan de aannemer nog voor het jaareinde aangesteld worden. De voorziene uitvoeringstermijn van de werken bedraagt honderd werkdagen. Als alles volgens plan verloopt, kan de brandweer er dus midden 2013 zijn intrek nemen.

Het nieuwe gebouw is een modern ontwerp, opgemaakt door het architectenbureau Jaspers – Eyers & Partners en VK, Engineering (technieken). De veiligheidscoördinator is de NV Veto & Partners.
Het gebouw bestaat uit een gelijkvloerse en eerste verdieping. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich de stelplaats voor de wagens (drie poorten), de inkom met het bureau van de postoverste, de leefruimte die ook dienst doet als leslokaal, de refter, de keuken, het sanitair en het lokaal voor de brandgoedkasten en magazijnen. Op de eerste verdieping zijn er drie rustplaatsen, een fitnessruimte, de kleedkamers met sanitaire ruimten en de technische lokalen en berging.
Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en de inrichting is functioneel. Er worden energiezuinige technieken toegepast bij HVAC en elektrische installatie en waterbesparende technieken bij het sanitair. Een persluchtsysteem en rookgasafzuiging direct op de uitlaat van de brandweerwagens is eveneens voorzien.
De kosten van het project zijn geraamd op 579 910,32 euro (479.264,73 euro + 100.645,59 euro).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten