zaterdag 27 april 2013

Koninklijk Poppentoneel FESTIVAL 60 jaar


  • 60 jaar ononderbroken actief in het huistheater (het laatste in Gent) en op rondreis
  • Een collectie van meer dan 600 poppen, handgemaakt
  • Unieke decors en rekwisieten
  • Rijk repertoire aan eigen werk, traditionele stukken en bewerkte sprookjes
  • Een 60-tal kinderproducties (familie)
  • Stukken voor volwassenen
  • Deelname en Festivals en wedstrijden, buitenlandse tournees
  • Prestigieuze prijzen
  • Predicaat ‘Koninklijk’
Koninklijk Poppentoneel Festival is het op één na oudste poppentheater van de Stad Gent en het laatste dat nog in een eigen huistheater speelt. Hier ter plekke zijn verschillende generaties komen kijken naar de fratsen van Pierke. De volwassenen die nu met hun kinderen een voorstelling bijwonen zijn hier vaak vroeger ook geweest en zelfs hùn ouders kennen de poppenkast van toen zij klein waren!
Traditie, volkscultuur, jeugdsentiment; noem het zoals je wilt, maar het is in deze tijd van jachtig leven waar alles steeds sneller moet en kinderen geen tijd meer hebben om kind te zijn, een geruststelling dat het poppentheater de tijd getrotseerd heeft.
Merkwaardig is ook het feit dat de groep nog altijd door dezelfde familie De Wispelaere wordt gerund. Het is een overlevering van vader op zoon en de derde generatie is er ook bij betrokken.
Gesticht in 1953 en heel succesvol in de jaren ’60 en ’70. Vanaf de jaren ’70 en 80 werden buiten voor kinderen ook producties voor volwassenen gemaakt: Pierewaaien, Faust, De Leeuw van Vlaanderen, Blauwbaard, Borluut, Baas Gansendonck, Genoveva Van Brabant..zijn maar een greep uit het rijke repertoire.
Om deze verjaardag op gepaste wijze te vieren, organiseert het gezelschap een 3-daagse voor volwassenen en aankomende jeugd op 3 – 4 -5 mei 2013.
‘PiereWaaien’ is de eerste productie voor volwassenen die het gezelschap produceerde. Voor de gelegenheid werd ze totaal opgefrist en geactualiseerd.
Het is een luchtig verhaal met een kwinkslag naar het rijke verleden van Gent,  waarin Pierke als Keizer Karel in het opperste gerechtshof ‘Zuze de Pee’ (Vrederechter)  moet spelen!  Hij wordt traditioneel bijgestaan door zijn twee Gentse spitsbroeders: Loewie de Lapkesdief en Karelke De Bult (of de Stotteraar). Ook andere illustere Gentenaren komen aan bod, zoals de ‘Stroppendragers’ en Katrientje de Spekke (van de befaamde Katriene spekken).
Het smakelijke Gents en de kwinkslagen van Pierke en zijn acolieten zogen voor een groot gehalte vermakelijkheid!
Dit is niet zomaar poppenkast maar een komedie met poppen, gespeeld door de crème de la crème: de (k)cast van Koninklijk Poppentoneel Festival, verrijkt met gastmedewerkers zoals Fred Geirnaert (gekende Gentse cabaretier) en Emmanuel Fabel (van het Bubbelkens Theater uit Wulpen)
Het stuk dat hoofdzakelijk in het sappige Gents gesproken wordt, is muzikaal begeleid door Noël Fack op zijn accordeon.
Na de voorstelling wordt er getrakteerd op een drankje.
Wil je graag een stukje ‘levend erfgoed’ meemaken, reserveer dan snel een plaatsje in dit knusse theater in een volkse wijk.

 WANNEER:

Vrijdag 3 en zaterdag 4 mei 19u30
Zondag 5 mei 15u00

 RESERVATIE & TICKETS:

KONINKLIJK POPPENTONEEL  FESTIVAL Tel 09 231 44 88
UITBUREAU  www.uitbureau.be Tel 09 233 77 88

 INKOMPRIJS:  11 € - VVK 10 € + traktatie aangeboden voor het 60-jarig bestaan !

 LOCATIE: in het POPPENTHEATER

Moriaanstraat  65 9050  GENTBRUGGE - LEDEBERG

DEUREN: 1 uur voor aanvang van de voorstelling
 
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten