donderdag 26 april 2012

Jeugdliteratuurprijs Stad Gent

De 13de ‘de kleine Cervantes‘ jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent gaat naar het boek Galgenmeid van Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat van Beirs

Op donderdag 26 april 2012 vond in de Kopergietery het slotdebat van ‘de kleine Cervantes’ jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent plaats. Zo’n 120 leerlingen van 8 Gentse scholen verzamelden zich om via een boeiend debat tot een eindwinnaar te komen, die na de middag werd bekendgemaakt en bekroond. Het winnende boek is ‘Galgenmeid’ van Jean-Claude Van Rijckeghem en Pat van Beirs.

De shortlist telde dit jaar zes genomineerde jeugdromans. Het winnende boek werd, na vurig debatteren in aanwezigheid van de meeste auteurs, gekozen. Het was een spannende strijd met ‘De smaak van zijn stem’ van Piet De Loof en ‘De hemel van Heivisj’ van Benny Lindelauf. Er werd ook de nodige aandacht besteed aan de andere boeken, ‘Over zee’ van Marleen Nelen, ‘Mombakkes’ van Do Van Ranst en ‘Latino King’ van Bibi Duman Tak.

‘De kleine Cervantes’ is een echte literatuurprijs, met een jury, beraadslagingen, discussies en een spannend uitreikingsmoment, en dus niet zomaar een literatuurprijs. Het is geen prijs van een professionele jury, maar een prijs van de
12-14-jarige lezers, die op vrijwillige basis met enthousiasme een boeiend traject doorlopen om tot een gewogen oordeel te komen.



Alle 120 juryleden, eerste- en tweedejaars van het secundair onderwijs, lazen de zes boeken van november 2011 tot april 2012 en bespraken ze op school. Tijdens de voorbije maanden volgde een aantal jonge juryleden een workshop met professionele docenten van en in de Kopergietery. Tijdens de workshops gingen de jonge lezers creatief aan de slag met de boeken van de leeslijst. Zo maakten ze een trailer van elk boek die gepresenteerd werd ter aankondiging van de boeken in het debat. Zo konden ze ook zelf actief het scheppingsproces van teksten ervaren en verbreden naar theater en beweging.

Traditiegetrouw kwamen alle juryleden naar het slotdebat. Een afvaardiging van 24 onder hen voerden het slotdebat op het podium, onder begeleiding van moderator Mieke Felix. Pas nadien maakte elk jurygroepje de uiteindelijke keuze en werden alle stemmen samengeteld.

Schepen van Cultuur Lieven Decaluwe reikte de prijs aan de winnaar uit. Ook dit jaar is de prijs een in opdracht gemaakte tekening door de wereldwijd vermaarde en in Gent wonende illustrator
Carll Cneut. Die tekening werd ook gebruikt voor de affiche en voor een cadeautje voor de jongeren.

Na de prijsuitreiking mochten de jongeren de aanwezige auteurs interviewen en hun boeken laten signeren.

Deelnemende scholen:
Atheneum Wispelberg, Don Boscocollege, Middenschool III (Voskenslaan),
Sint-Bavohumaniora, Sint-Janscollege, Sint-Lievenscollege, Sint-Paulusinstituut,
Sint-Pietersinstituut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten