zondag 2 augustus 2015

Interview De Streekkrant: Wereldreizigster Sonja De Schuyter



 Op cruise gaan is goedkoper dan thuisblijven’

GENT In de internationale wereld van de cruiseschepen is Sonja De Schuyter, gewezen danseres van The Voice of Europe Eddy Wally, geen onbekende. Door sommige rederijen werd ze uitgeroepen tot beste Belgische klant, een nominatie in het Guiness Book of Records komt in zicht. Is ze op zoek naar een love boat story, de lotto gewonnen of economische noodzaak? In volle vakantieperiode een ontspannend vakantie-interview!
Als u dit leest is Sonja ergens onderweg op de wereldzeeën tijdens haar 100e cruise. Nooit thuis, altijd onderweg als passagier, ze leeft zo goed als permanent op een schip. Gewoon zomaar, voor de fun. “Ik heb 3 maal de wereld rondgevaren, alles wat aan het water ligt heb ik gezien. Cruises worden bij Belgen hoe langer hoe meer populair. Sommige wereldcruises zijn 3 jaar voor de vertrekdatum uitverkocht, er bestaan zelfs wachtlijsten”. Sonja had nogal wat hobby’s, ze deed mee aan Het Rad van Fortuin, was 8 seizoenen juryvoorzitter van de Sound Mix show, ging elk jaar naar het Eurovisie Songfestival, had een eigen showballet, trad op als Liza Mineli look-à-like, was fotograaf en would be journalist. Daarna kreeg de reismicrobe haar te pakken.“Ik heb 30 jaar gewerkt op de marketingafdeling van een bank in Gent, maar werd er ontslagen na een voetoperatie. Toen besloot ik enkel nog leuke dingen te doen, te genieten van wat het leven te bieden heeft. Maar dat kost geld nietwaar. Walter Capiau, destijds mijn naaste buurman, organiseerde cruises en mijn beste vrienden Nicole en Hugo brachten m’n hoofd op hol, zo heb ik de weg naar de kajuit gevonden”. Dat doet veronderstellen dat Sonja haar spaarpotje aan het opsouperen is, of op z’n minst ergens een goudmijn heeft aangeboord. Want zo’n boottrip is toch enkel maar voor de rich and famous weggelegd. Sonja maakt ons deelgenoot van haar geheimen. “Wij zijn niet rijk, integendeel. Het is een kwestie om op zoek te gaan naar de goedkoopste formule. In het buitenland reserveren is soms goedkoper dan in België. Met een bescheiden inkomen kan men wekenlang genieten van een bootvakantie, het is geen onbereikbaar sprookje. Sonja merkt ongeloof en komt met een stapel paperassen aandraven. “Twee weken aan boord eten en drinken à volonté, spektakels in Broadway sfeer kan al vanaf 299 euro. Of een 6-daagse trip op de Middellandse Zee voor 99 euro!  Dat zijn geen abnormale prijzen. Zoeken op internet, soms dagenlang, maar het werkt”.

Zijn er dan geen nadelen aan zo’n vakantie, verborgen toeristenvallen? “Nog niet iedereen heeft de weg naar het schip gevonden. Mijn man Camiel heeft me op een VTM cruise ten huwelijk gevraagd. Wij zijn meestal de jongste passagiers. Logisch, een verblijf in een ouderlingentehuis kost algauw 2000 euro per maand, met een cruiseboot meevaren is goedkoper. Door te cruisen sparen we geld”. Sonja praat als de beste public relations die een rederij zich kan wensen. “Ja, ik ben een fan. Op cruise gaan is goedkoper dan thuisblijven… en minder lastig want alles wordt voor jou gedaan. Hoe goedkoper de boortrip, hoe duurder de excursies aan de wal. Dat doen we dus nooit, we hebben onze plooifietsen mee en gaan zelf op verkenning. Een goedkope binnenkajuit volstaat, overdag lig ik liever op het dek te zonnen en ’s nachts zie je door zo’n patrijspoort toch niets”.
Zeg nu eens eerlijk, zeeziek worden is toch minder leuk?  “Flauwekul, zo’n schip kan wel wat stormen trotseren. Aan de receptie kan men pilletjes krijgen. Niet doen, ik heb eens een halfje genomen en heb 2 dagen geslapen. Zeeziek worden zit tussen je oren. Een wereldcruise duurt 5 maanden, nogal logisch dat er dan al eens iemand ziek wordt. Er zijn dokters en verplegend personeel aan boord, die kunnen zelfs kleine medische ingrepen uitvoeren”. Bizarre  situaties meegemaakt? “Iemand van het showballet die zelfmoord pleegde, een seksmaniak op het schip, 18 doden tijdens een wereldcruise, een kleptomaan werd van boord gezet…dingen die ook in de dagdagelijkse wereld aan land gebeuren hé”
Er werden mooie herinneringen verzameld maar de wereldcruise op de Costa Romantica, een zusterschip van de gekapseisde Costa Concordia blijft een topper: 7500 euro voor 137 dagen op zee. “Dat was natuurlijk veel geld, een follieke van Camiel. Hoe meer we reizen hoe beter we de goedkoopste weg vinden. Cruisen is geen kwestie van veel geld maar vooral van veel vrije tijd!’

Frans Van Damme


Dit interview verscheen in De Streekkrant editie groot Gent/Deinze - week 32/2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten