maandag 22 augustus 2011

1 op 7 werknemers had al ooit een relatie met een collega

Voor het zomernummer van het gratis tijdschrift çava?, ondervroegen CM Midden-Vlaanderen en CM Antwerpen dit voorjaar bijna 900 Vlamingen naar de relatie met hun collega’s. Uit dit online onderzoek blijkt dat de sfeer in de Vlaamse ondernemingen prima zit. Zo geeft 80 % van de respondenten aan dat de band met de collega’s goed tot uitstekend is. Bij 1 op 7 van de respondenten (14 %) groeiden deze nauwe banden ooit al uit tot een ‘relatie’.

In de meeste ondernemingen in Vlaanderen is de werksfeer goed. Slechts 4 % omschrijft de band met zijn of haar collega’s als slecht of heel slecht. Een goede werksfeer draagt op zijn beurt bij tot de productiviteit op de werkvloer! 65 % van de ondervraagden geeft aan zijn of haar taken beter te vervullen dankzij de goede band met de collega’s. Deze goede band uit zich op verschillende manieren: zo praat de overgrote meerderheid van de respondenten (85 %) af en toe tot dagelijks over zijn of haar privéleven op het werk. Meer dan de helft van de respondenten (55 %) vindt het ook belangrijk om af en toe zijn of haar hart te luchten bij de collega’s. En ook na de werkuren blijven we in contact! Bijna een derde van de collega’s gaat wel eens samen iets drinken en 4 % gaat zelfs met elkaar op reis. 4 op 10 Vlamingen houdt werk en privé dan weer liever gescheiden.
Katelijne Duerinck, woordvoerster van CM Midden-Vlaanderen en CM Antwerpen: De volkswijsheid ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ lijkt ook te gelden voor onze collega’s: 21% van de ondervraagden vindt goede collega’s belangrijker dan goede vrienden. ‘Slechts’ 33% van de ondervraagden ging in het onderzoek niet akkoord met deze stelling”.
Meer dan de helft van de respondenten (55 %) had ooit al een direct conflict met één of meerdere collega’s. In de meeste gevallen gaat het niet zo ver dat we elkaar in de haren vliegen. Zo probeert   58 % van de collega’s die al ooit een conflict hadden er het beste van te maken, ook al weten ze dat ze nooit de beste vrienden zullen worden.  16 % gaat de collega in kwestie dan weer zoveel mogelijk uit de weg. Af en toe kan een conflict op de werkvloer toch ook escaleren: zo nam 1 % van de respondenten die ooit een conflict hadden met een collega hiervoor zelfs ontslag en scheldt 2 % zijn of haar collega geregeld de huid vol.

Pesten op het werk
De afgelopen maanden kwamen enkele trieste voorbeelden van pestgedrag op het werk in het nieuws. Ook uit het çava?-onderzoek blijkt dat 1 op 7 werknemers (14 %) al ooit gepest werd op het werk. Opmerkelijk is dat slechts drie procent  van de respondenten toegaf zelf ooit gepest te hebben. 
Katelijne Duerinck: “Al zien we dit niet zo, toch is één van de belangrijkste componenten van pestgedrag roddelen. Slechts 3 % gaf in ons onderzoek aan ooit al een collega gepest te hebben, terwijl bijna drie kwart van de ondervraagden (74 %) antwoordde ooit al geroddeld te hebben over een collega. Er wordt blijkbaar heel wat afgeroddeld op de werkvloer.”

Vleien bij de baas & roddelen storen collega’s
In het onderzoek in çava? werd eveneens gepolst naar de zaken waar we ons aan storen bij onze collega’s. Katelijne Duerinck: Met onze collega’s brengen we in veel gevallen meer tijd door dan met vrienden en familie. Het is dus ook niet meer dan normaal dat we ons af en toe aan onze collega’s ergeren. Met stip op nummer 1 staat ‘het niet nemen van verantwoordelijkheid’ (15,5 %),  gevolgd door ‘roddelen’ (11,5 %) en ‘vleien bij de baas’ (11,5%).”
De vijf grootste ergernissen aan onze collega’s:
  1. Het niet opnemen van verantwoordelijkheid (15,5%)
  2. Roddelen (11,5%)
  3. Vleien bij de baas (11,5%)
  4. Luiheid (11%)
  5. Het niet toegeven van fouten (10%)
De resultaten van het onderzoek kan je nalezen in de nieuwe editie van çava?, het gratis huis-aan-huisblad van CM Midden-Vlaanderen en CM Antwerpen waarin leven en welzijn op een zeer toegankelijke wijze gebracht worden. Het blad tracht op een aangename wijze moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
çava? kan ook gratis gedownload worden via http://www.cava-magazine.be/ .                       





Geen opmerkingen:

Een reactie posten