maandag 29 augustus 2011

Eerstesteenlegging nieuw ziekenhuis AZ Maria Middelares Gent

AZ Maria Middelares is een modern ziekenhuis met twee campussen: campus Maria Middelares in Gent en campus Sint-Jozef in Gentbrugge. Meer dan 1650 personeelsleden en 160 artsen staan dagdagelijks in voor "GezondheidsZorg met een Ziel". Door de expertise in medische toptechnologie groeide AZ Maria Middelares uit tot een ziekenhuis met samenwerkingsverbanden tot over de landsgrenzen.
AZ Maria Middelares kan terugkijken op een eeuwenlange traditie in gezondheidszorg. Al van de 13e eeuw zorgden de Cisterciënzerzusters van Gent voor zieken in het Bijlokehospitaal. In 1934 stonden ze ook aan de doopvont van AZ Maria Middelares. Ook de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Waarschoot kunnen terugblikken op jarenlange ervaring in ziekenzorg. Samen met dr. Odilon Van der Linden zorgden zij voor de uitbouw van de Sint-Jozefkliniek in Gentbrugge. Op 1 januari 1999 fuseerden beide ziekenhuizen tot één ziekenhuis AZ Maria Middelares met twee campussen: campus Maria Middelares en campus Sint-Jozef.
Op 2 september legt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin, samen met Daniël Termont, burgemeester van Gent, en Paul Meganck, voorzitter van de raad van bestuur van AZ Maria Middelares, de eerste steen van een gloednieuw ziekenhuis. Het ontwerp is innoverend, hedendaags, open en luchtig. Andere belangrijke aspecten zijn uitbreidbaarheid, optimale circulatiestromen en duurzaamheid. Het einde van de werken is voorzien in 2015. De kosten zijn geraamd op 230 miljoen euro.
Op 24 januari 2011 startte de bouw van het nieuwe ziekenhuis met 631 bedden (532 bedden hospitalisatie en 99 bedden dagziekenhuis) en 20 high tech operatie- en interventiezalen.
De toekomstgerichte visie van het ziekenhuis weerspiegelt zich in de innoverende architectuur. Het gebouw is zo ontworpen dat toekomstige structurele wijzigingen mogelijk zijn bijvoorbeeld wanneer een groter of kleiner operatiekwartier nodig is, wanneer nieuwe wetgeving aanpassingen vraagt, ... Naast deze flexibiliteit biedt het ontwerp ook alle mogelijkheden tot verantwoorde groei zodat AZ Maria Middelares mee kan evolueren met de medische en technologische vernieuwingen. Deze visie zal gepresenteerd worden op de eerstesteenlegging door bestuurder Paul Meganck aan de hand van een pas uitgegeven boek “De geboorte van een nieuw ziekenhuis”.
Een nieuw ziekenhuis dient hoogtechnologisch uitgerust te zijn voor het leveren van excellente specialistische zorgverlening. Niettemin dient de patiënt er zich thuis te voelen. Om een nog betere communicatie intra en extra muros met de huisartsen en de thuiszorg mogelijk te maken, dient extra aandacht besteed te worden aan nieuwe (tele)communicatiemiddelen. Dit thema zal behandeld worden door minister Jo Vandeurzen.
Bij de inplanting was er veel aandacht voor het groene karakter van de omgeving en een duurzame mobiliteit. Een voetgangerspromenade zal de tramhalte met de ingang van het ziekenhuis verbinden. Ook afzonderlijke fietspaden zijn voorzien. De bussen van De Lijn kunnen parkeren vóór de ingang van het ziekenhuis. Auto's zullen terecht kunnen in een boven- en ondergrondse parking. De topprioriteit is een financieel verantwoord ziekenhuis met een centrale plaats voor de patiënt. Hij zal het nieuwe ziekenhuis ervaren als een helende omgeving die rust en vertrouwen geeft, die uitnodigend en toegankelijk is. Daarom is het ontwerp ook huiselijk, open en luchtig. Alle patiëntenkamers hebben kamerhoge ramen die de relatie met de buitenomgeving ondersteunen. Een belangrijk uitgangspunt was de aandacht voor ecologisch bouwen. Zo zal bijvoorbeeld het gebouw een hoge isolatiewaarde hebben. Het nieuwe ziekenhuis zal ook voorzien zijn van zonwering, een groendak, topkoeling met warmteterugwinning, boorgat-energieopslag, een warmtekrachtkoppeling en regenwaterrecuperatie. Dit innoverend ontwerp sluit naadloos aan bij de visie op “Gent 2020”, een visie die zal verwoord worden door burgemeester Termont.
Kostprijs
De kostprijs van het masterplan tot 2015 wordt geraamd op 230 miljoen euro. De doorbraak kwam er met de goedkeuring van het masterplan door burgemeester Termont en het Gentse schepencollege en het uitgebreide overleg met de diverse overheden. 10% van de ontvangen subsidies is voor rekening van de Vlaamse overheid (minister Jo Vandeurzen), 90% voor de federale overheid (minister Laurette Onkelinkx). Deze samenwerking leidt tot een unieke innovatie in de Gentse, Vlaamse en Belgische gezondheidszorg.

Feestelijke eerstesteenlegging en voorstelling boek ‘De geboorte van een nieuw ziekenhuis’
De eerstesteenlegging is een bijzondere gebeurtenis voor AZ Maria Middelaresen is het hoogtepunt van een feestelijke dag op 2 september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten