zondag 21 augustus 2011

Belangrijke tips over Veilig Internetbankieren

Momenteel doen er in België enkele computervirussen de ronde die het specifiek gemunt hebben op de computers van gebruikers van bancaire toepassingen. Omdat we de veiligheid van onze cliënten centraal stellen, herhalen we graag enkele belangrijke tips om veilig te internetbankieren:

een bank zal u nooit vragen een handtekening te plaatsen in een pop-up scherm.
een bank zal u ook nooit vragen om overschrijvingen te bevestigen of te tekenen transactie die u niet zelf heeft aangevraagd.
Hetzelfde geldt voor de contact gegevens in Home'Bank: men zal u nooit vragen om een update van contact gegevens te ondertekenen. Enkel wanneer u op eigen initiatief surft naar de dienst "Info - Persoonlijke gegevens - Algemene informatie" en daar de gegevens aanpast, wordt er om een bevestiging gevraagd.
U dient steeds het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde van een overschrijving te controleren alvorens u de overschrijving ondertekent.

Let op voor phishing

Doe niet aan "filesharing" terwijl u online bankiert

Onder filesharing verstaan we het uitwisselen van bestanden met andere gebruikers via een netwerk. Hiervoor wordt specifieke software gebruikt: P2P-programma's als LimeWire of BitTorrent. Voordat u een Home’Bank-sessie start, sluit u deze programma's best af.

Gebruik beveiligingssoftware

Uw computer bevat heel wat persoonlijke informatie waar sommige buitenstaanders maar al te graag de hand op willen leggen. Houd ongenode gasten dan ook buiten door onderstaande beveiligingssoftware te installeren.
  • Antivirusprogramma
    Dit is een programma dat kwaadaardige software zoals virussen opspoort, onschadelijk maakt en verwijdert.
  • Firewall
    Een firewall is een programma dat beslist welke informatie wel en welke niet wordt doorgelaten. U stelt zelf de regels in die de firewall moet opvolgen. Zo zorgt de software ervoor dat er geen toepassingen op uw computer worden opgestart zonder uw toestemming.
Het is belangrijk dat u ook regelmatig een update doorvoert van uw antivirussoftware. De makers van de software passen hun programma's namelijk vaak aan om de nieuwste bedreigingen tegen te gaan. De meeste pakketten geven de gebruiker een waarschuwing als de computer niet meer voldoende beschermd is.

Wees voorzichtig met uw geheime codes

Uw geheime Home’Bank-paswoord en uw pincode mogen zeker niet in de verkeerde handen vallen. Schrijf ze daarom nergens op en bewaar ze niet op uw pc, zelfs niet als een programma u voorstelt om uw paswoord te bewaren.
Sommige programma's kunt u gebruiken om paswoorden en persoonlijke gegevens op te slaan zodat u ze later niet meer hoeft in te geven. U kunt uw browser bijvoorbeeld op deze manier instellen.

Download niet eender welke "plug-in"
Plug-ins zijn kleine toepassingen die op internet worden aangeboden. Ze bieden uiteenlopende mogelijkheden, zoals het verbeteren van de browsercapaciteit of het afspelen van geluids- en videobestanden die niet worden herkend door de standaardbrowser.
Dit type programma wordt meestal aangeboden als:
  • library-bestand (DLL-extensie);
  • Active X (OCX-extensie);
  • zelfstandige toepassing.
Sites en advertenties prijzen deze plug-ins aan door allerhande beloftes te maken zoals sneller surfen of betere beeldkwaliteit. Maar de plug-ins voldoen niet altijd aan de verwachtingen. Erger nog, als u een kwaadaardige plug-in installeert, kan die zelfs uw gegevens doorspelen aan buitenstaanders.
Download dus geen plug-in zonder de herkomst ervan te hebben gecontroleerd of als u niet zeker bent wat het doel ervan is. Als u denkt dat u een verdachte, agressieve plug-in hebt geïnstalleerd, verwijder deze dan zo snel mogelijk van uw computer.

Vermijd “money mules”

Money mules komen steeds vaker voor. Het gaat om een methode die criminele organisaties gebruiken om geld wit te wassen. Via online jobadvertenties willen ze onschuldige mensen voor hun kar spannen. Hierdoor worden onwetende mensen medeplichtig aan oplichting.
Mensen die ingaan op een dergelijke werkaanbieding moeten hun bankrekening opgeven, waarop geld wordt gestort. Daarna moet de rekeninghouder het geld via een geldtransactiebedrijf als Western Union doorsturen naar het buitenland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten