zaterdag 20 augustus 2011

Leven en werken in Benidorm: Cowboys met een ‘frietkot’, het lukt hier nooit


 
In Benidorm en omgeving gaat Frans Van Damme op zoek naar Gentenaars die er niet alleen wonen maar ook werken. Een week lang, elke dag, een warm menselijk portret.

Zaak: horecagroothandel Messiaen
Naam: Juan Messiaen
Leeftijd: 45
In Spanje sinds: 1989.

Horecagroothandel Messiaen uit St. Amandsberg is een naam met faam. Opgericht in 1966 was het bedrijf al vlug aan expansie toe. Na Messiaen France kwam in 1989 Spanje aan de beurt. Een hele uitdaging voor de oudste zoon Jean-Christophe. Hier nu Juan voor de vrienden. Op een boogscheut van Benidorm moest ondertussen het bedrijf reeds 3 maal verhuizen wegens voortdurende uitbreiding. Het assortiment van horeca- en frituurproducten uit België slaat aan. Messiaen España leerde het Spaanse volk echte Belgische frieten met mayonaise eten en levert in het groot maar ook aan particulieren.

Juan vertelt: ‘Wij zijn gespecialiseerd in het toeleveren van een totaalpakket aan de horeca. Onze catalogus omvat zowat 800 producten direct leverbaar uit voorraad. Voornamelijk rechtstreekse import uit Belgenland. We hebben alle grote en bekende merken in ons aanbod o.a. kruiden Verstegen, Debbic, Ijsboerke, Mio, Coertjens conserven, McCain enz. In en rond Benidorm leveren we van maandag tot vrijdag. Het overgrote deel van onze klanten, zowat 70 %, zijn horecazaken van Belgen en Nederlanders maar ook Spanjaarden zijn gretige afnemers. In onze eigen slagerij verwerken we allerlei vers vlees tot lekkere hapjes en speciale menu’s, alles versneden en verpakt volgens de wensen van de klant. Verkoop van vers vlees maakt het grootste deel uit van onze omzet. Natuurlijk zijn de 65 soorten Belgische bieren een topper’. Doe er mij niet aan denken. Ik stik van de dorst. Alhoewel Gentenaars bekend staan als gastvrij krijg ik helaas niets aangeboden. Kijken mag, proeven niet.

Maar waarom wil een zoon van ‘goede huize’ hier een toekomst opbouwen? Volgens Messiaen eerder toevallig: ‘ik studeerde in Gent voor landbouwingenieur. Maar ik had veel te veel hobby’s en dus te weinig tijd over om te studeren. In het bedrijf van vader gaan werken was voor mij zeker geen optie. Toen konden wij plots in Benidorm een klein bedrijfje overnemen. Het stelde eigenlijk niets voor maar ik geloofde er sterk in. Samen met mijn vriendin (nu mijn vrouw) en 1 Spaanse werknemer gingen we toen, stapje voor stapje, van start. Nu, 23 jaar later, stellen we 9 mensen te werk, tot voor kort zelfs 14. Maar toen sloeg de crisis toe en dat voelen we. Maar verder gaat alles vrij goed. Heimwee heb ik niet maar onze sterke familieband mis ik wel. En al die cowboys en charlatans die hier rondlopen mogen gerust zo vlug mogelijk vetrekken, terug vanwaar ze kwamen. Voor wie zijn stiel kent is er een toekomst, voor alle anderen niet. Toen ik destijds aankwam was er bijna niets, nu is er van alles een overaanbod. Van alles veel te veel, elkaar doodconcurreren is nooit gezond. Weet je wat hier nooit lukt? Een frituur beginnen! Tientallen malen al geprobeerd, telkens liep het faliekant af’.

Op een oppervlakte van ruim 450 m2 Tenemos una ámplia gama de productos de charcutería como quesos, pates y salchichas, nacionales y de importación.frigo’s en koelkamers in overvloed. Fris werken is het hier wel. Beetje té koud naar mijn normen.
Tijdens de bedrijfsrondleiding hoor ik plots van klanten een bekend dialect. Geert en Regina hebben een goedlopende frituur aan het station van Eine-Oudenaarde en hier in Spanje een villa. Tijdens hun vakanties kunnen ze zelfs het frieten bakken niet laten: ‘Het moet maar allemaal zo lekker niet zijn. We hebben ons hier zopas een nieuwe frietketel gekocht en komen om frituurolie, frikadellen, mayonaise, ice tea, kroketten en uiteraard diepvriesfrietjes: 20 kg. Want de kinderen en kleinkinderen komen volgende week en die lusten ook graag een frietje. Onthoud het maar goed, frieten van 9 millimeter zijn de allerbeste, het geheim van kenners’. Voila, blij dat ik zo iets belangrijks nu ook weeral weet. Waar men gaat langs Spaanse wegen komt men Belgische frituristen tegen.


                                           Juan Messiaen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten