donderdag 10 februari 2011

Restauratie 'De Menselijke Driften' in Museum Schone Kunsten Gent

Restauratie van ‘De menselijke driften’ van Jef Lambeaux in het Museum voor Schone kunsten

In de komende maanden wordt het reliëf ‘De menselijke driften’ dat aanwezig is in het MSK Gent gerestaureerd. Het monumentale reliëf van zes op twaalf meter wordt beschouwd als het hoofdwerk van Jef Lambeaux (1852-1908), één van de belangrijkste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Op zondag 1 oktober 1899 vond in het Brusselse Jubelpark de plechtige opening plaats van een paviljoen gewijd aan ‘De menselijke driften’. Een meningsverschil tussen Lambeaux en Victor Horta, de architect van het paviljoen, maakte dat het paviljoen enkele dagen later opnieuw gesloten werd voor het publiek. Nadien werd het paviljoen nog zelden opengesteld. Minder bekend is dat het Museum voor Schone Kunsten Gent een versie van het reliëf bezit in gips. Nadat Lambeaux het in verschillende Europese steden tentoonstelde, onder meer op de Parijse wereldtentoonstelling van 1900, werd het in 1904 aan het museum geschonken. In 1912 vond het reliëf een vaste plaats in één van de halfronde zalen van het museum. In het reliëf behandelde Lambeaux de menselijke deugden en ondeugden. Goed staat tegenover kwaad, thema’s als de Vreugde en de Moederschap staan tegenover de Moord, de Oorlog en de Verkrachting. Centraal bovenaan heerst de gevleugelde en in een lijkwade gehulde Dood.
Het reliëf in Gent is een assemblage van 17 afzonderlijke delen in gips. Oorspronkelijk werd op het gips een preparatielaag aangebracht en een beschermende laag olieverf. In de loop van de jaren werd het reliëf verschillende keren overschilderd. Het Museum voor Schone Kunsten Gent plant nu een restauratie. Tijdens deze restauratie worden de overschilderingen weggenomen en de originele bruinbeige olieverflaag blootgelegd. Gedurende de restauratie blijft de Lambeauxzaal permanent toegankelijk voor het publiek. Op die manier kan de bezoeker de uitvoering van de restauratie live volgen.

Informatie
Museum voor schone Kunsten, Citadelpark, 9000 Gent, tel. 09 240 07 00,
e-mail
museum.msk@gent.be, website www.mskgent.be


Geen opmerkingen:

Een reactie posten