dinsdag 8 februari 2011

Valentijnsweekend met liefdesgedichten in Ledeberg & Gentbrugge

Als aanloop naar het Valentijnsweekend stuurt het lokaal dienstencentrum Speltincx van het OCMW op vrijdagnamiddag 11 februari in Ledeberg en Gentbrugge Cupido’s op pad, om bij oudere buurtbewoners liefdesgedichten voor te dragen.

Speltincx is een van de negen lokale dienstencentra van het Gentse OCMW. Een van hun voornaamste opdrachten is om oudere buurtbewoners zo lang mogelijk thuis te laten wonen door een uitgebreid pakket dienstverlening aan te bieden. Het werkingsgebied van Speltincx omvat Gentbrugge en Ledeberg.

Het idee van ‘Cupido aan huis’ pikte Speltincx op van Buurtwerk Gentbrugge, dat er vorig jaar al mee uitpakte. “We hebben toen 46 mensen op 22 verschillende adressen bereikt. Voor een eerste keer was dat een mooi succes”, zegt buurtwerker Jo De Smet. “Mensen konden bij ons een Cupido bestellen om hun partner te verrassen met een liefdesgedicht aan huis. Sommigen gaven er een nog feestelijker tintje aan door vrienden of familie uit te nodigen. Onze Cupido’s waren overal welkom. Het was alsof Sinterklaas aan huis kwam: datzelfde warme gevoel. “

Ondeugend

Buurtwerk Gentbrugge doet ook dit jaar weer mee. Zij nemen de avond voor hun rekening. “Wij sturen onze Cupido’s in de namiddag op pad omdat oudere mensen vaak terugdeinzen voor een avondlijk bezoek”, vult Christine Van Ranst, ergotherapeute bij Speltincx, aan. “Wij werken ook minder op aanvraag. Vanuit het centrum brengen we zelf buurtbewoners aan, van wie we weten dat zo’n bezoekje hen veel plezier zal doen. Dat gaat bv. over mensen die vroeger vaak naar het centrum kwamen, maar nu wat op de sukkel zijn met hun gezondheid en daardoor minder uit hun huis komen.”

“We bellen hen ook op dat ze die vrijdagnamiddag iets mogen verwachten, zodat ze niet te veel verschieten, zonder dat we meteen alles verklappen. Onze maatschappelijk werkster Ingrid Bogaert die de mensen goed kent, gaat ook mee met de Cupido’s.”

Twee koppels vrijwilligers van het lokaal dienstencentrum gaan zich als Cupido verkleden en  kozen zelf de gedichten. “Er zit van alles tussen. Klassieke, romantische gedichten maar ook korte, meer ludieke stukken. En omdat enige nostalgie ook wel op haar plaats is, hebben de Cupido’s ook het ondeugende kinderversje ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ geselecteerd”, lacht Christine Van Ranst.  

Praktische informatie:

Cupido aan huis op vrijdag 11 februari tussen 14u en 16.30u vanuit het ldc Speltincx aan de Meersemdries 4 in Gentbrugge.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten